Τι δείκτη αντιηλιακής προστασίας (SPF) να διαλέξω;

Η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού είναι κάτι που μας απασχολεί πάντα τέτοια εποχή.Τα αντιηλιακά είναι μία κατηγορία προϊόντων ευρύτατα διαδεδομένη που προορίζεται να προστατεύσει το δέρμα είτε από τις άμεσες βλαβερές επιδράσεις του ήλιου(έγκαυμα, ερύθημα) είτε από τις μακροπρόθεσμες (πανάδες,φωτογήρανση,καρκινογένεση).
Ποιο αντηλιακό όμως χρειάζεσαι;
Τι σημαίνει SPF;
Το SPF (Sun Protection Factor) ουσιαστικά δείχνει πόση ώρα το συγκεκριμένο αντηλιακό δρα. Προσδιορίζει την αναλογία ανάμεσα στο χρόνο έκθεσης που απαιτείται για να κοκκινίσει το δέρμα που προστατεύεται από αντιηλιακό και στο χρόνο έκθεσης που προκαλείται το ίδιο κοκκίνισμα στο δέρμα χωρίς αντιηλιακό Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένα άτομα που εκτίθεται στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό,αναπτύσσει ερύθημα μετά από 15 λεπτά,χρησιμοποιώντας αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 8 θα αναπτύξει το ίδιο ερύθημα μετά από 120 λεπτά έκθεσης στον ήλιο.
Πόσο πιο ισχυρό είναι ένα αντηλιακό με SPF 30 από ένα SPF 15; Αν απάντησες δύο φορές πιο ισχυρό έκανες λάθος!
Το αντηλιακό με SPF 15 αντανακλά 93% των ακτίνων UVB ενώ αυτό με 30 SPF το 97%. Η αντηλιακή προστασία δεν αυξάνεται ανάλογα με το βαθμό SPF. Έτσι ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 30 προστατεύει από το έγκαυμα όσο και ένα προϊόν με δείκτη προστασίας 15 ,αφού απορροφά μόνο 4% παραπάνω ακτινοβολία UVB.
Η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως το φωτότυπο και τον τύπο του δέρματος του κάθε ατόμου,τα υπόλοιπα καλλυντικά ή φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούνται,την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας και τη διάρκεια έκθεσης σε αυτή. Τέλος,είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα όπως είναι το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
 

Tags: