Τα νύχια καθρέφτης της υγείας μας

Η γενική κατάσταση του οργανισμού είναι δυνατόν να ελεγχθεί με την εξέταση της ίριδος του ματιού, την εξέταση της γλώσσας (παλιά Κινέζικη Ιατρική) και την εξέταση των νυχιών.

Η επισκόπηση και προσεκτική εξέταση των νυχιών δίνει πλήθος πληροφοριών για τη γενική υγεία και κατάσταση του συνόλου οργανισμού του κάθε ανθρώπου.

Τα νύχια των χεριών αυξάνονται πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών, ειδικότερα στο χέρι που χρησιμοποιείται κατά προτίμηση (δεξιόχειρας – αριστερόχειρας). Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν 0,1 χιλιοστό κάθε μέρα, ενώ τα νύχια των ποδιών αυξάνονται 1mm κάθε μήνα.

Ο ρυθμός αύξησης των νυχιών εξαρτάται από: α) την ηλικία, β) την εποχή του χρόνου, γ) το επίπεδο ενασχόλησης, δ) την κληρονομικότητα.

Τα νύχια των γυναικών αυξάνονται λιγότερο γρήγορα από εκείνα των ανδρών (εξαιρείται η περίοδος εγκυμοσύνης). Τα νύχια μεγαλώνουν πιο γρήγορα το καλοκαίρι από τον χειμώνα. Τα νύχια αν και αποτελούν μέρος της επιδερμίδας του ανθρώπινου σώματος, εμφανίζουν ανεξάρτητα συμπτώματα και σημεία. Οι αλλοιώσεις των νυχιών δείχνουν σημεία μικροβιακής λοίμωξης (σταφυλόκοκκος), φλεγμονής (μύκητες) και πολλών συστηματικών νοσημάτων (ηπατικής, νεφρικής ανεπάρκειας – συστηματικών δερματολογικών νόσων, όπως πέμφυγας – ψωρίασης).

Τα συστηματικά νοσήματα προκαλούν μεταβολές στην εμφάνιση, ανάπτυξη και σχήμα των νυχιών (πληκτροδακτυλία – κοιλονυχία κ.α.) στο χρώμα των νυχιών (κίτρινα – μαύρα νύχια) στον μεταβολισμό τους ...

 

Tags: